HOGYAN MŰKÖDIK A GEOTERMIKUS FŰTÉS

Sokan a geotermikus energiáról rögtön a termálvizekre, a kútvizes fűtésről pedig gémes, vagy kerekes kútra gondolnak. Rendszereinkhez egyikre sincs szükség!

 De akkor mi az a geotermikus energia?


A geotermikus energia gyakorlatilag földhő, mely a természetes energiaforrások csoportjába tartozik. Minél mélyebbre hatolunk a földkéreg alá, annál melegebb a környezeti hőmérséklet. Magyarországon átlagban 18 méterenként 1°C hőmérséklet emelkedéssel számolhatunk.

Fűtéskorszerűsítés hőszivattyúval
=

1.

Hirtelen összesűrítjük a gáz halmazállapotú anyagot egy kompresszor segítségével. A gáz ettől erősen felmelegszik.

=

3.

A folyékony közeget – egy úgynevezett expanziós szelep segítségével – egy szempillantás alatt nagyobb keresztmetszetű csőbe, tehát tágasabb helyre engedjük. A lecsökkent nyomás hatására anyagunk újra gáz halmazállapotúvá válik, kiterjed, és ettől erősen lehűl.

=

2.

A meleget – egy hőcserélőn keresztül – lakásunk fűtésére, melegvíz előállítására használjuk fel, közben a gáz kihűl, lecsapódik, folyadékká válik.

=

4.

Mivel a külső környezetünk még a leghidegebb téli napokon is melegebb, mint most a gázunk, ezért – egy második hőcserélőn keresztül – a környezetünkből hőt vonunk el. Így „lopunk” energiát a természettől!