Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Atesys - Szolgáltatások

5 egyszerű módszer, hogyan spóroljon fűtésszámláján

1. Szellőztetés

Sokan fűtés mellett résnyire nyitják az ablakot, ez azonban nem jó megoldás! Fűtés és költség megtakarítás szempontjából akkor járunk el a legmegfelelőbben, ha 2-4 óránként 10-15 perces átfogó szellőztetést tartunk a helységekben. Így biztosíthatjuk a megfelelő, friss levegőt, nem hűlnek ki a falak, ráadásul a visszamelegedett levegő jobb hőérzetet ad.

A rosszkor, vagy nem megfelelően végzett szellőztetés akár 30-40%-kal is növelheti a fűtési költségeinket.
Energiatakarékos jól időzített szellőztetéssel, rengeteget tudunk spórolni a fűtési energián. Éjszaka, a lehúzott külső redőny vagy becsukott spaletta szintén nagyban hozzájárul az energia veszteség csökkenéséhez.

2. Fűtési rendszer megfelelő karbantartása

A kémény és a fűtőkazán karbantartása mellett nagyon fontos, a teljes fűtési rendszer karbantartása is.  A csövekben, radiátorokban idővel a fűtési víz leiszaposodik, vagyis finom „törmelékek” rakódnak le, melyek átjutnak az esetleges vízszűrőn, valamint a fűtési rendszer egyéb részein. A lerakódott (iszapos) felület, mint a szigetelés, megakadályozza a megfelelő hő leadását, így csökkentve a fűtés hasznos felületét. 2-3 évente ajánlatos átmosni magát a fűtési rendszert. Fontos még a szerelvények éves átvizsgálása, és ha szükségszerű azok cseréje. Ez a jelenség a kemény víz miatt jelentkezik, vagyis ha vízlágyítót használunk, akkor az iszapozási folyamata lelassul.

Szakszerű karbantartással 5-15%-ot tudunk takarékoskodni.

3. Belső hőmérséklet ideális beállítása

Ez részben egyértelmű, de nagyon sokat spórolhatunk azzal, hogy hány fokra fűtjük és hány fokon tartjuk szobáinkat, házunkat.

Minden 1°C hőmérséklet eltérés 6-10% növeli vagy csökkenti az energia igényt.
Amikor nem tartózkodunk otthon, nyugodtan lejjebb lehet venni a hőfokot, beállítva, hogy ismét meleg legyen hazatérésünkkor. A megfelelően programozott fűtési rendszer több pénzt spórolhat számunkra, mint gondolná!

4. Fűtési felület növelése

Plusz radiátor, vagy éppen fan-coil beépítése is jelentősen csökkentheti azt az összeget, melyet a fűtés von el havi költségvetésünkből. A radiátor a bordák felületén adja le a hőt, vagyis passzívan sugároz.

Növelve a radiátor felületet pl. 10%-al legalább 5% fűtés költség csökkenést tudunk elérni.
A másik hatásos módszer pedig, a radiátorok lecserélése fan-coil készülékekre. A fan-coil aktívan adja le a hőt (ventilátor befújja a meleget, vagy a hideget a szobába), így biztosítva a légkeverést a szobában. Természetesen, a jól méretezett felületfűtés a legjobb megoldás!

5. Hőszivattyú, mint hőforrás beszerelése

Mára bebizonyosodott, hogy a kútvizes (talajvizes) hőszivattyúnak van a legjobb hatásfoka, utána a talajszondás hőszivattyú, valamint a sor végén a levegős hőszivattyú van.

Akár 60-90%-ot spórolhat a jelenleg fűtésre fordított összegből, ha hőszivattyúra vált.

Ha pedig figyelembe vesszük, hogy nem csak fűtésre, de hűtésre is alkalmas a készülék (megspórolva a drága légkondit) és locsolásra, mosógéphez, vagy akár öblítésre is használhatja a kútból nyert talajvizet, a spórolás mértéke hihetetlen mértékű!
A megtérülési idő pedig rövidebb lehet mint 2-3 év.


Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, nézzen szét honlapunkon és bátran vegye fel kapcsolatot kollégáinkkal a kapcsolat fülnél található elérhetőségeken!

További szép napot kívánunk!
ATESYS Geotermikus fűtés / hűtés rendszerek csapata