Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Atesys - Szolgáltatások

Geotermikus energia: a Föld hője az egyik legkézenfekvőbb energiaforrás

A Föld természetes, belső hőjéből származó geotermikus energia, a megújuló energiaforrások táborát gazdagítva, folytonos és szinte korlátlan energiaforrást jelent.

Az energia e formáját ugyanis a földkéreg, a köpeny és a mag tárolja, ami folyamatosan a mély, igen forró zónákból a felszín felé áramlik, ez az állandó földi hőáram pedig szüntelen energiaképződést biztosít.

A geotermikus energia megjelenésének egyik formája különösen nagy hírnevet vívott ki magának: ez a gyógyhatásai révén méltán elismert termálvíz.

Mit nyújt a geotermikus energia?

A kérdés akár úgy is kezdődhetne: mit nem…?

A geotermikus energia értékét és „versenyképességét” a rendelkezésre álló készletek nagysága, illetve más energiahordozók árától, valamint az évszaktól és napszaktól való függetlensége nyújtja.

Megemlítendő továbbá környezetbarát jellege is, hiszen a levegőminőséget szem előtt tartva, a geotermikus energia – a fosszilis energiaforrásokhoz képest kifejezetten – alacsony szennyezőanyag-kibocsátással rendelkezik.

Hogy nyerik ki a geotermikus energiát a Földből?

A talaj hazánkban 10-20 m mélyen akár a 14°C-os hőmérsékletet is elérheti. Kútfúrással el lehet érni, hogy a hőt a víz a felszínre „közvetítse”, mely vizet aztán az ATES hőszivattyú hűt le (gyakorlatilag 4-5°C-ot elvon a természetes földhőből).

Ezért 2 db kút (kútpár) szükséges, az egyik, mint forrás- vagy tápláló kút; a másik pedig az ún. nyelető kútként fog funkcionálni.

Így kitermelt geotermikus energiát (mely az előbb említett 4-5°C) az ATES kompresszor segítségével felfűti 30°C vagy akár 60°C hőmérsékletre – ehhez a felfűtéshez kell a villanyáram.

COP szám – nem ördöngösség!

A jóságfok (azaz COP szám) azt fejezi ki, mennyi áram kell a fűtési energia élőállításához. Pl. 35°C előremenő víznél a COP 6 érték azt jelenti, hogy 1 kWh árammal 6 kWh fűtési energiát állítunk elő. 50°C előremenő víznél pedig 1 kWh árammal 4 kWh fűtési energiát az ATES állít elő.

Ha a COP értéke 6, akkor a villanyáram mértéke 1 kWh, 5kWh pedig a geotermikus energiájáé – hiszen az energia nem vész el, csak átalakul.

Egyszóval: vagy lefúrunk 1200-1500 m termálvíz keresés céljából (ami nagyon drága!), vagy az ATES hőszivattyú besegít, melynek eredményeképp 13°C-os kútvízből tudunk fűteni, sőt hűteni is.

Minél közelebb van a felszínhez, annál gazdaságosabb kitermelni

Egy kis fizika: a hővezetés alaptörvénye szerint, a földkéreg hőmérséklete a mélységgel együtt növekszik (kb. 30°C-ot kilométerenként), ezzel párhuzamosan, egységnyi tömegű anyag energiatartalma is egyre nő.

Egy-egy adott területhez egy ún. geotermikus grádienst tudunk hozzárendelni, mely azt mutatja meg, hogy az adott területen mélyebbre ásva, mekkora hőmérsékletnövekedést tudunk elérni.

A geotermikus grádiens, ahogy a következő bekezdésben kiderül, változékonyságot mutat attól függően, hogy a Föld mely pontját vizsgáljuk épp.

Magyarország élen járhatna a lakossági szintű geotermikus energia felhasználásban!

Hazánk természeti adottságai igen kedvezőek a Földből származó energia kinyerését tekintve.

Ennek oka a Kárpát-medence elvékonyodott kéregében keresendő – a földkéreg vastagsága itt ugyanis körülbelül a világátlag fele, míg a geotermikus grádiens a globális átlag kétszeresét is eléri!

Ebből az következik, hogy hazánkban már 10-20m mélységben 13-14°C hőmérsékletű a talaj.

Mégsem használjuk ki eléggé…

A magyar föld alatt 30.000 MW hőenergiát találunk, ezáltal második helyen végzünk a bolygó geoenergia mennyiségére vonatkozó megmérettetésén.

Érthetetlennek tűnhet, hogy mindezek ellenére hazánk teljes energiafelhasználásának mindössze 0,28 százalékát teszi ki a geotermikus energia, miközben a legnagyobb mértékű kitermelést végző országok- az USA és a Fülöp-szigetek – akár évente 22 000 megawatt energiát is kinyernek a rendelkezésre álló készletekből.

Rémes ez a kihasználatlanság, nemde?!

Keressen fel minket még ma, és derítsük ki együtt, hogy Ön milyen módon tudná otthonában, vagy vállalkozásában a geotermikus energiát felhasználni!

Tipp: Ha pályázati forrásból finanszírozná a fűtéskorszerűsítést…

2016-ban újra 5 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás válik elérhetővé a családi házzal rendelkező magánszemélyek számára, amit a sikerrel pályázók fűtéskorszerűsítésre és nyílászárócserére fordíthatnak.

További információért látogasson el ide: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldala