Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Otthonfelújítási támogatással akár 50% kevezménnyel is megvásárolhatja termékeinket!

Atesys - Szolgáltatások

Hogyan újítsuk fel radiátoros rendszerünket hőszivattyúval?

Lehetséges-e a fűtéskorszerűsítés hőszivattyúval?

Igen, természetesen lehet, és kell is. Nincsen mindenkinek pénze teljes ház felújításra, vagy esetleg hőleadók cseréjére.

Az ATES kútvizes hőszivattyú elsősorban radiátorfűtéshez lett kifejlesztve, ráadásul a radiátoros fűtés esetén történő fűtéskorszerűsítés elsősorban talajvizes hőszivattyúkkal a célszerű. És ami szinte a legfontosabb, hogy a hőérzet teljesen más, mint gázfűtés esetén! A radiátorok állandóan melegek a geotermikus fűtés esetén.
Így nem meglepő, ha egy 22 fokos szobába gáz fűtés használatánál fázik a tulajdonos, míg azonos hőmérsékletű szobában kellemes meleg érzete van az embernek, ha a radiátor folyamatosan sugározza a meleget.

Sokszor hallani, hogy a geotermikus fűtés olyan rendszereknél előnyös, ahol a lehető legnagyobb víztömeg kering egy adott fűtési rendszerben. Ez a radiátoros fűtés esetében nem olyan nagy, mint felületfűtés esetén (falfűtés, padlófűtés).

Akkor a radiátor fűtés esetén mégsem javasolt a gaotermikus energia?
De igen, sőt!!! Rendszerünk radiátoros fűtésnél is eléri a 4-5 COP jósági fokot. Ez azt jelenti, hogy 1 kWh áramból 3-4 kWh geotermikus energiát állít elő. 50°C előremenő víznél a COP 4, de a 40°C fűtővíznél már eléri a COP 5.2-t. Természetesen, a felületfűtésnél még jobban üzemel, akár COP 6-7 is elérhető.
Azonban így is sokszor jobban megéri, mint bármelyik más fűtési rendszer.

Nagyobb víztömeg lassabban fűthető fel, de sokkal lassabban is hűl le. A nagy víztömegben elsősorban az utófűtés játszik komolyabb szerepet. Ehhez viszont kevesebb energia szükséges, legyen az geotermikus energia vagy villanyáram.

Mik az előnyei, ha geotermikus fűtési rendszert épít ki radiátoros fűtéshez?

  • Egyszerű az átállás
  • Kellemesebb hőérzet (vége a lefagyott láb érzésnek)
  • Bármilyen meglévő rendszernél kiépíthető
  • Minimális az éves fenntartása (nem fog rettegni as számláktól)
  • Gyorsan megtérülő befektetés (míg kondenzációs kazán beépítése esetén továbbra is kifolyik a pénz a zsebéből évről-évre)
  • És az előnyöket még sokáig lehetne sorolni ?

Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, nézzen szét honlapunkon és bátran vegye fel kapcsolatot kollégáinkkal a kapcsolat fülnél található elérhetőségeken!

További szép napot kívánunk!
ATESYS Geotermikus fűtés / hűtés rendszerek csapata