Pályázatok
Ajánlatkérés
Atesys - Szolgáltatások

Megújuló energia az agráriumban

Megújuló agrárium, megújuló energiával!

Az ATES hőszivattyú 100 százalékban Magyarországon előállított termék, magyar viszonyokra adaptálva! A manufaktúrában előállított termékeket az igényeknek megfelelően személyre szabjuk.  A felhasználó ezzel a megoldással csökkentheti energiafüggőségét, és például ha napelemmel kom­binálja, akkor teljesen ingyenesen fűtheti otthonát, fóliasátrát, de akár csarnokokat vagy bármilyen épületet. Biztonságos, környezetbarát, innovatív és mégis ősi (közel 100 éves) technológiáról van szó.

Az agrárium számára adott az ATES geotermikus hőszivattyúhoz szük­séges kútvíz, hiszen a legtöbben azzal is locsolnak. A földhő leg­stabilabb szállítója a víz. A kútvíz egész évben egyforma hőmér­sékletű, és ez biztosítja a leghatékonyabb üzemmódot. Az ATES geotermikus hőszivattyú a 12–14°C talajvízből elvesz 5°C és az elpárologtató átadja a hűtőközegnek mely a kompresszor segítségével felemeli akár 60°C a kondenzátor oldalon. A rend­szerünk szükség szerint fűt, hűt és rásegít a HMV-gyártásra. Nagyon jól működik radiátoroknál, fan-coil-nál, és még jobban a felületi hőleadóknál (padló, fal, mennyezetfűtés). A kútvizes rendszer ún. nyitott rendszer, a talajszonda vagy talajkollektor rendszerek zárt rendszereknek hívjuk. Biztosítani kell átfolyó kútvizet. A kút lehet fúrt, ásott, gyűrűs, fontos hogy elérje az előírt vízmennyiséget. Forrás kútvizét vagy nyelető kútba, esetleg árokba, patakba, tóba, stb. kell elfolyatni.

A hőszivattyú vezérlőjén látható az előre menő és a visszatérő víz hőfoka. A felhasználó a visszatérő víz hőfokát állítva tudja szabályozni a ház hőmérsékletét. Ha például a házban közepes szigetelés mellett, egy átlagos 0 fok körüli téli napon, 24 fokot szeretnének egy 45-48 fok körüli előremenő vízzel ezt elérheti. Ebben az esetben olyan 30 fok körüli visszatérő hőfokra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a házban lévő radiátorok sosem mennek a beállított visszatérő hőmérséklet alá, amikor a hőszivattyú aktív fűtési szakaszban van akkor a radiátorok hőmérséklete eléri az előre menő víz hőfokát. A visszatérő víz hőfoka olyan mértékben változik, ahogy a radiátorok hőleadása. A radiátorok kisebb hőingadozása miatt az épületben teljesen stabil hőmérséklet érhető el. A hagyományos fűtési megoldásoknál két fűtési ciklus között szinte hűtik a radiátorok a helységet és jelentősen több energiára van szükség a radiátorok újra felfűtése miatt.

- Ha télen nem kell a fóliasátorban éjszakázni azért, hogy a benti állandó hőmérsékletet tartani tudjam az már egy nagyon jó dolog! 

Ezzel magyarázza Kiss János hajdúböszörményi zöldségtermesztő, hogy belevágott a geotermikus fűtés kialakításába egy ATES hőszivattyúval. A Bioforrás Kft. családi gazdaság. 10 évig voltak ellenőrzött ökológiai gazdaság, manapság azonban a helyi értékesítés mellett döntöttek. A családi vállalkozás tulajdonosa 40 éve foglalkozik zöldségtermesztéssel.

- Azóta hajtatásos termesztést végzünk. Most 3000 négyzetméteren. Effektív fűtésre 200 négyzetméteren van szükségünk a palánta neveléshez. Korábban fatüzelésű kazánt használtunk. Ehhez minden télen 3-4 óránként kellett pakolni a tűzre. Hosszú évekig jelentett fejtörést ez a helyzet. Lehetett volna automatizálni a fatüzelést, de az nagyon drága lett volna és a fa sem egy olcsó fűtőanyag! Szükségünk volt egy természetközeli, hatékony és nem túl drága megoldásra.

Ma a minőségi áru jelentős része kerül ki növényházi termesztés alól, ami a termésbiztonsághoz nagyban hozzájárul. Magyarországon 2020-ban mintegy 83 ezer hektáron folyt zöldségtermesztés. Ma már kultúrától függően 30-60-százalékkal kisebb termőfelületen nagyságrendileg ugyanazt a mennyiséget állítják elő a gazdaságok. Ez technológiai fejlesztéssel valósulhatott meg. 2020-ban a 3500 hektáros zöldséghajtató felületből 160-180 hektár üvegház, 600-700 hektár blokkfólia, 760-880 hektár fóliasátor volt. A teljes zöldséghajtató felületből 500-600 hektár fűtött, 95-96 százalékban geotermikus energiával. 

Kiss János is ezért döntött az ATESYS hőszivattyúja mellett.

- Költséghatékony, kényelmes, tiszta energiaforrást szerettem volna. A fűtés költsége jelentősen csökkent és nem kell aggódnom a fa változó ára vagy a hőfok állandó fenntartása miatt. A vidéki emberhez közel áll a föld és a föld adta lehetőségek. Ennek a technológiának a választása mellett az is fontos szerepet játszott, hogy nem zsákmányoljuk ki a földet, ez számunkra fontos, hiszen mi a földből élünk. Ami vizet kivesz a rendszer azt vissza is juttatja. Csupán használjuk a talajvizet és nem szívjuk el.

A zöldségtermesztő az ATESYS hőszivattyúját választotta fóliasátra fűtéséhez. A cég szakmai vezetője azt mondja, hogy egyre népszerűbb a megújuló energia az agráriumban. A rendszer hatékonyságát Kovacev Mladen egy családi ház példájával magyarázza.

- Hogy egyszerűsítsük a számokat, kiindulási alap legyen: kb. 150 m2, a mai előírásoknak megfelelően (picit jobb) épü­letszerkezetek, minőségi nyílászárók, új építés, stb. A fűtési hőszükséglet 10 kW körül legyen (–15 °C esetén), ami átlagos évi fűtési szezonban (kb. 2,4 °C) 3,5 kW. Átlagos fűtési szezont és felhasználást tekintve ehhez kb. 4000 h fűtési időt kell figye­lembe vegyünk, így a házra éves 14 000 kWh fűtési (termikus) energia igényt kapunk eredményül. ATES geotermikus hőszivattyúval a fűtési költség kb. 70 000 Ft/év! Az alábbi táblázatokból kiolvasható, hogy a hőszivattyús rendszerekkel azon belül is a víz/vizes megoldással takaríthatunk meg a legtöbbet.

 

Szilárd tüzelésű kazánok

 

 

 

Fűtés villanyárammal

 

Földgáz fűtések

 

Hőszivattyús rendszerek

Kérje árajánlatunkat kalkulátorunk segítségével:

https://atesys.hu/#formhead

 

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0