Pályázatok
Ajánlatkérés
Atesys - Szolgáltatások

ATES 30
Geotermikus hőszivattyú

ATES 30

ATES 30
Geotermikus hőszivattyú

Felhasználási terület mérete:
Régi típusú ház esetén kb. 280-330 m2-ig
Új építésű ház esetén kb. 500-600 m2-ig

Fontos tudnivalók:
Kútvizes megoldás esetén 60 liter/perc vízhozam!
Talajszonda esetén 600 m talajszonda szükséges!
Szükséges 3 fázisú áramforrás (400V) 3xC20A!
ATES 25 fűtési teljesítménye 28.5-30.5 kW között mozog.

Működési terület:
Kiválóan működik elsősorban fűtésében, hűtésben ami lehet passzív vagy aktív hűtés. 
Jól működik családi, ipari objektumoknál, középületekben, mezőgazdaságba.

Ajánlatot kérek

Atesys működési elv

Geotermikus hőszivattyú igazából egy hűtőszekrény, melyet 1938-ban átalakítottak és az-óta fűti-hűti a zürichi városházát. Feltalálói (közöttük volt Dr. Heller László) a levegőt, mint külső közeget, lecserélték a Limmet folyó vizére, a minél jobb hatékonyság miatt, egyelőre hatékonyság-ban még mindig a legjobb.

Rájöttek, hogy a földhő legstabilabb szállítója a víz. A kútvíz egész évben egyforma hőmér-sékletű, és ez biztosítja a leghatékonyabb üzemmódot. Mi is kell ehhez a megújuló rendszerhez? Kútvíz vagy glykol és valamennyi villanyáram a kompresszor üzemeltetéséhez.

ATES geotermikus hőszivattyú szükség szerint fűt, hűt és rásegít a HMV (melegvíz) gyártás-ra. Nem finnyás, így nagyon jól működik radiátoroknál, de akár fan-coil-nál, és még jobban a felületi hőleadóknál (padló, fal és mennyezet).

A földhő szállítását többféle úton tudjuk biztosítani az ATES hőszivattyúhoz, elsősor-ban kútvízzel. Bármely kút megfelel, ha megvan a kért vízhozam, lehet ásott, gyűrűs vagy fúrt, de még a „Norton” kút és lehet kiváló. A kútvizet nem csak energiaátvitelre lehet használni, hanem locsolásra, de akár a ház szürkevíz állományát is biztosítja. Kutaknál 5 fontos paramétert kell meg-jegyezni: kúttalp mélység, kútcső átmérő, nyugalmi és üzemi vízszint, és a legfontosabb a vízhozam perc/liter. Kútpár rendszert hívunk nyílt szállítói rendszernek. Az agresszív vizek (vas, mangán, vízkő stb.) nem tesznek kárt, az ATES svéd gyártmányú (SWEP) hőcserélőjében, amely saválló rozsdamentes acél. Időnként ki kell mosni őket pl. citromsavval vagy rozsdamaróval. 
A másik lehetőség a földhő szállítására a zárt rendszer. Ebben az esetben az ATES talajszon-dán vagy talajkollektoron keresztül regenerálja a rendszerben keringő folyadékot (glykol) a föld-hőn keresztül. Itt a hatékonysága már némileg romlik az alacsonyabb elpárolgás miatt a primer oldali hőcserélőben. Tapasztalat alapján ATES 10 hőszivattyúhoz kell 20 l/p kútvíz hozam (de mi-vel szakaszosan működik a kompresszor, elég 800 liter/óra). Talajszonda esetén 200 m talajszon-da. Talajkollektornál pedig 1000-1200 m 32KPE cső sík, gyűrűs kollektor vagy energia kosárba. Lehet spórolni a csöveken és métereken, de sajnos akkor jelentkezhet a talaj „lefagyása” január vé-gén, vagy februárba, és nem tud fűteni a masina. 

A talajhő mellett fontos valamennyi villanyáram, ATES 12-ig lehet választani 1 (230V) vagy 3 (400V) fázisú kompresszorok között, e felett már csak 3 fázisú gépeink vannak. Nagyon takaréko-san fogyasztják az áramot, sok vevőnk meg is lepődött az alacsony áram felhasználás miatt, több száz fős mintából lehet válogatni. 

A felhasználási terület nagyon széles körű: családi és társasházak, iskolák, óvodák, művelő-dési házak, sportcsarnok, uszoda, templom, iroda ház, ipari objektum, tanya, fólia sátor… ATES ide már befészkelte magát, és remélem nemsokára Önnek is jó társa lesz

"Ezen a télen végre nem fázott senki a házban és maradt pénzünk hosszú nyaralásra"

Nagy Éva

ATES rendszer használó

Szentendre

"Kellemes meleget, gyorsan, hatékonyan"

Balázs

Gyöngyössolymos Gárdonyi

"Korábban használt kormos, fabrikettes fűtés után egy tiszta, kényelmes, hatékony megoldás"

László

Maglód

"A fafűtés után egy kényelmes megoldás. Idén már a passzív hűtés funkciót is használtam. Segítőkész szakemberekkel, profi kivitelezés. "

Mónika

Tiszaújváros

"Ezt a hőérzetet és biztonságos kényelmet a gáz nem hozza. "

Attila

Hosszúpályi

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0